Owoce morza – dlaczego warto włączyć je do diety?
Owoce morza stają się coraz bardziej popularne na polskich stołach. Najczęściej spożywamy krewetki, nieco rzadziej goszczą u nas ośmiorniczki, małże i kalmary. Mięso to jest jednak niezwykle wartościowe, a przy tym smaczne i łatwe w przyrządzeniu.
Krewetki – najpopularniejsze owoce morza
Krewetki cechują się przyjemnym w smaku, białym mięsem, a ich dużym plusem jest łatwość w przygotowaniu – wystarczy krótko je podsmażyć na maśle, by cieszyć się idealnym smakiem. Świetnie sprawdzają się jako element sałatek, sosów do makaronu, przystawek i zup. Krewetki w sosie pomidorowym z fetą i oliwkami to idealna alternatywa dla tradycyjnych dań na świątecznych stołach. Te owoce morza są również wyjątkowo zdrowe. Zawierają dużą ilość zdrowych kwasów omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego. Są doskonałym źródłem białka, łatwo przyswajalnego wapnia, witamin z gruby B i selenu.
Ośmiorniczki na polskich stołach
Niewielkie ośmiorniczki baby doskonale smakują podsmażone i uduszone w sosie. Przed rozpoczęciem gotowania należy dokładnie oczyścić owoce morza i wyciąć z nich tzw. ząb. Ośmiorniczki doskonale sprawdzą się jako przystawka, świetnie pasują również jako dodatek do sałatek, paelli czy risotta. Mięso z tych zwierząt jest jasne, po uduszeniu powinno być smaczne i miękkie. Zawiera duże ilości jodu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy. Mięso z ośmiornicy jest także bogate w selen oraz witaminy z grupy B.
Małże – najbardziej wykwintne owoce morza
Mięso z małży jest wyjątkowo zdrowe i pożywne. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, żelazo i wartościowe kwasy tłuszczowe. Jest bogate w selen i fosfor, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do najpopularniejszych małży należą omułki, przegrzebki i wyjątkowo wykwintne ostrygi. Małże serwowane są zwykle po krótkiej obróbce cieplnej w towarzystwie aromatycznych sosów i dodatków. Sprawdzą się przede wszystkim jako przystawka w towarzystwie białego wina.
Najnowsze komentarze