Jak robi się zieloną kawę?

Jak powstaje zielona kawa?

Wszystko zaczyna się od owoców drzewa kawowego, które pojawiają się na kilka dni kilka razy w roku. Dlatego do zbierania ich w czasie trzeba mieć odpowiednie przygotowanie i doświadczenie. Owoce te dojrzewają przez całe 9 miesięcy, żebyśmy byli w stanie zebrać je przez te kilka dni. Owoce są niewielkie i czerwone, a więc przypominają wiśnie. W środku znajdują się dwa nasiona, które trzeba wydobyć. Stosuje się do tego dwie metody. Można suszyć je naturalnie na słońcu, a później łuskać je na mokro, a więc przez zgniatanie owoców za pomocą przeznaczonych do tego maszyn. Używa się do tego dużej ilości wody. Po oddzieleniu ich od owoców, trzeba poddać je fermentacji. Ten proces może trwać nawet kilkadziesiąt godzin. Następnie przychodzi czas na sortowanie, suszenie i polerowanie ziaren. W ten sposób powstaje zielona kawa, która może być przechowywana bez żadnego zabezpieczenia nawet przez kilka lat. Jakbyśmy chcieli zrobić z tego czarną kawę, musielibyśmy poddać zielone nasiona procesowi palenia. Jeśli tego nie zrobimy, właściwości kawy zielonej będą mogły pokazać swój potencjał

 

You may also like...